I flera år har vi glidit på en högkonjunktur som inneburit en starkt arbetsmarknad. Men vad händer när en lågkonjunktur gör sitt intågande med svagare arbetsmarknad och högre arbetslöshet? Räcker pengarna som avsatts till a-kassan för att som då drabbas av arbetslöshet?
2 miljarder saknas
Enligt en debattartikel i Dagens samhälle så riktar artikelförfattaren Siri Steijer stark kritik mot Löfven-regeringen. Hon lyfter fram att 2 miljarder saknas för a-kassorna och att pengarna kommer ta slut redan i oktober istället för att räcka året ut. Därför har också regeringen fått höja den så kallade anslagskrediten vilket innebär att a-kassorna får börja använda 2019 års anslag till a-kassan, redan nu. Och ännu har ingen lågkonjunktur inträffat, så detta verkar inte båda gott inför kommande lågkonjunktur som säkerligen kommer innebära ytterligare utgifter för a-kassorna på grund av ökad arbetslöshet.
Glädjekalkyler
Siri Steijer är hård i sin kritik mot regeringen Löfven och menar att regeringen helt enkelt räknat fel eftersom man varit allt för optimistiska i sin syn på svensk arbetsmarknad och att man haft en övertro på sin egen politik. Felräkningen innebär att man avsatt 1,5 miljarder mindre till a-kassorna än vad Arbetsförmedlingen själv begärde. Inför förra valet, det 2014, så lovade Socialdemokraterna Europas lägsta arbetslöshet 2020. I nuläget så ser de inte ut att kunna leverera detta. I nuläget har Sverige, trots högkonjunktur, halkat ner från 10: till 17: plats bland EUs medlemsländer om man tittar på arbetslöshetssiffror.
Om du ännu inte tryggat din inkomst med en a-kassa så är det ett bra tillfälle att göra det nu, innan lågkonjunkturen kommit med full kraft.